Digitalna strategija

Sodobne digitalne tehnologije kot na primer internet stvari, mobilne tehnologije, družbeni mediji, visoko zmogljivo računalništvo, računalništvo v oblaku, umetna inteligenca in druge prinašajo velike spremembe v način organiziranja in poslovanja organizacij, vplivajo na naša življenja in se odražajo v celotni družbi, ki jo danes imenujemo digitalna ekonomija.

V spremenjenih razmerah postajajo tržišča vse bolj globalna, nove tehnologije omogočajo enostavnejše in prodornejše vstope podjetij na nova tržišča, prav tako pa tudi enostavnejše vstope novih ponudnikov in konkurentov, ki lahko močno pretresejo obstoječe načine poslovanja v posameznih industrijah. Kupci postajajo vse močnejši, saj imajo prosto izbiro med široko ponudbo na globalnem konkurenčnem tržišču. Obstoječi načini poslovanja ne zadostujejo za prilagoditev novim dinamičnim razmeram na trgu. Zato so podjetja postavljena pred izziv digitalne preobrazbe.

Digitalna preobrazba se odraža v sposobnosti celovitega preoblikovanja poslovnih aktivnosti, procesov, kompetenc in poslovnih modelov organizacije z namenom izrabe prednosti digitalnih tehnologij. Digitalne tehnologije narekujejo spremembe v razmišljanju in delovanju ljudi ter imajo strateški vpliv tako na same organizacije kot na njihove širše ekosisteme. Digitalna preobrazba se poleg izboljšane učinkovitost poslovanja, digitalizacije in avtomatizacije procesov odraža predvsem na izboljšanih izkušnjah strank in v spremenjenih odnosih s strankami, kar je odraz uporabe digitalnih tehnologij kot na primer družbenih medijev, podatkovne analitike, uporabi digitalnih kanalov za trženje, prodajo in storitve za stranke, vključevanje strank v razvoj in inoviranje produktov in storitev itd. Digitalne tehnologije skozi koncepte Industrija 4.0 prinašajo tudi velik potencial za proizvodna podjetja.  Omenjene aktivnosti vplivajo in se odražajo tudi na inoviranju poslovnih modelov ter v razvoju novih digitalnih ali digitaliziranih produktov in storitev ter novih, digitalnih poslovnih modelih.

V prednosti bodo podjetja, ki se bodo digitalne poslovne preobrazbe lotila pravočasno, celovito, strateško in merljivo. Zato je potrebno skrbno oblikovati digitalno strategijo.

Pri tem bodo v prednosti tista podjetja, ki se bodo svoje digitalne poslovne preobrazbe lotila pravočasno, celovito, strateško in merljivo.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja